onsdag 23 juli 2008

Åter i svedala!

Efter tre underbara goa veckor i Fuengirola är jag back in town.

Vecka 27,28,29 har jag tränat ca en timma om dagen med varierande träning joggning, promenad, cykling, gym.

Eftersom jag ändå var i spanien i tre veckor i juni så tänkte jag att jag skulle åka upp till Sierra Nevada och cykla lite Downhill. Icke sa nicke. Det fanns inte. Jag ringde runt till flera cykelbutiker (jag talar spanska) i Granada och de informerade mig att skidområdet är en naturpark, så inga pister får prepareras.

Ett engelskt företag switchbacks anordnar freeride turer i området och har beskrivits om en del på forumet. Fast jag ville ju cykla DH!

Efter en massa sökande på nätet hittar jag en spansk happy alltså www.foromtb.org. Hörde runt och även de som bor i Granada säger att DH i Granada/Sierra Nevada suger. Jag lärde känna ett gäng som cyklar ihop varje lördag och de hänvisade mig till Fon bikes för cykelhyrning.

Fon bikes ägs av Fernando. Jag åkte förbi hans shop i Alhaurin de la Torre som ligger precis bredvid flygplatsen och snackade cykel. Vi beslöt oss för att mötas upp lördag kl 18.
Lördagen kom och med sig hade Fernando en Moondraker som jag fick hyra. Till skillnad från min lilla lätta XC cykel så var detta nog den vråligaste av alla DH cyklar. Tung o feeet:-)

Det är ca 8 nedförsåk kring kabinliften som går över både tivoli och motorväg innan den når toppen. Man sitter en i varje kabin och framdäcket måste skruvas av inför varje åk då cykeln skall in i kabinen. Antingen köper man säsongs kort som kostar ca 60 euro, eller betalar man 10 euro/åk. Jag snackade in mig hos liftgubben, så jag betalade bara för ett åk.
Kabinen tar ca 15 min och åker över ett tivoli samt en högt trafikerad motorväg. Pga detta måste man ha cykeln inne i kabinen, så man åker en och en i varje kabin.

Väl uppe möts man av fantastiska vyer över Malagaområdet.

Berget är rätt torrt, så det är sand och stenar och en del skarpa svängar. Rätt brant vid starten. Det första jag gjorde var att vurpa och ramla på svanskotan. Ont som fasen, men det var det värt! Lite längre ner i backarna finns det hopp av olika slag. Åken är rätt tekniska. Vi hann bara med 4 åk pga vind, så liften stängdes. Fernando knäckte sitt carbon styre i första åket och fick åka och hämta ett nytt. Hans andra åk vurpade han och gjorde illa handleden.

Vi var 13 st som åkte den dagen. De är otroligt duktiga åkare. De flesta har åkt rätt länge. De var supertevliga och tyckte att jag skulle ta med mig fler folk nästa gång!

En bit längre bort finns det en actionpark. Den hann vi inte med. jag hade fortfarande ont i svanskotan och Fernando var skadad.

Det finns oherhört många olika ställen vart man kan åka DH/freeride på solkusten. Bergen sträcker sig längs med hela kusten, så det finns en hel del kunnigt folk i området. Det allra bästa är att tala med någon som kan och vet. Fernando på Fon bikes har järn koll och talar även engelska. Han är även oherhört trevlig. De kör samma koncept som www.switch-backsdh.com med buss körning då lift inte finns.

Pratade även med en kille i Marbella som cyklar DH på
Han hade bara en uthyrningscykel dock!

Länkar
http://www.fonbike.com/
www.switch-backsdh.com
http://www.bikemarbella.com/bikestation/